Letpaafod

087A5774

Lars Knutzon: ”Jeg er vanvittig doven, når det kommer til motion”

Skuespiller Lars Knutzon har for længst passeret pensionsalderen, men er stadig aktiv både foran kameraet og på teaterscenen. Skal helbredet følge med hans aktivitetsniveau på arbejdsfronten, har Lars måtte sande, at motion er et nødvendigt onde.

Et nedsunket forfodsben har tidligere gjort det umuligt at gå ture uden store smerter. Men efter nu at have mærket, hvordan Gaitline-sko reducerer smerten i foden, er Lars klar til at prioritere gåturene og holde alderens skavanker for døren.

Vi kender den folkekære skuespiller Lars Knutzon som bl.a. statsminister Birgitte Nyborgs passionerede Christiansborg-kollega og mentor Bent Sejrø i TV-serien Borgen. Den 75-årige skuespiller ligger ikke på den lade side, selvom alderen naturligt nok sætter nogle begrænsninger for hvilke roller, han påtager sig.

”På teatret i dag stiller de unge instruktører krav til, at replikkerne skal akkompagneres af store kropsbevægelser. Som skuespiller skal man derfor være meget kropslig og i god fysisk form for at kunne gøre sit job godt og leve op til kravene. Da jeg var ung, var jeg en meget kropslig skuespiller og overspillede, fordi jeg elskede at bruge min krop på scenen, men det udsætter jeg ikke mig selv for mere. Jeg kan da godt have en rolle, hvor jeg skal lære en dans eller skynde mig hen over scenen, men så er det også det,” siger Lars Knutzon med et skævt smil og det velkendte glimt i øjet.

Skoene skal sikre gåturene
Selvom Lars er rundet 75 år, har han ingen planer om at sætte tempoet ned foreløbigt. Passionen for sit fag som både skuespiller og instruktør driver stadig værket.

Men Lars er også klar over, at hvis helbredet skal følge med hans aktivitetsniveau på arbejdsfronten, skal motion og gåture prioriteres i hverdagen.

”Jeg må med skam melde, at jeg er vanvittig doven, når det kommer til motion. Jeg hader det på forhånd. Men jeg har en ambition om at prioritere gåture, fordi jeg som forhenværende astmapatient kan være i risikogruppen for at få KOL. Med motion styrker jeg mine lunger og kan forhåbentlig holde KOL for døren,” forklarer Lars Knutzon.

Med et nedsunket fodrodsben og midlertidige problemer med at styre bentøjet og balancen, kan det være svært at finde gejsten til at gå lange ture. Men Lars har bestemt sig for, at det ikke skal være faktorer, der stopper ham.  

”Jeg har nu i nogle år gået i Gaitline-sko, som gør, at jeg ikke generes af stærke smerter i fødderne, når jeg går eller står trods mit nedsunkne fodrodsben. De sko hjælper mig også meget, når jeg er på arbejde, fordi der går meget tid med at stå og vente, når jeg har prøver på teateret eller er med til film og tv-optagelser. En nedsunken fodrodsknogle kan være så smertefuld, at man slet ikke kan gå. Det oplevede jeg for nogle år siden på storbyferie i Berlin, hvor jeg gik direkte på knoglen,” forklarer Lars Knutzon og fortsætter: ”Gaitline-skoene er bløde og aflaster trykket på knoglen.” 

Share this post